Departamentul de Științe Umane și Social-Politice (programul de studiu Asistență socială) din cadrul Facultății de Istorie și Geografie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, și Colegiul Național al Asistenților Sociali, Sucursala Teritorială Suceava, organizează, în data de 7 iunie a.c., începând cu ora 12.00, în Amf. E129 (corp E), workshopul intitulatProfesionalism și angajabilitate pe piața muncii în asistență socială.La eveniment sunt invitați reprezentanți ai unor instituții și organizații de asistență socială, care vor evidenția, prin prezentări, discuții și dezbateri, perspectivele de angajare în acest domeniu.
Publicul țintă va fi format din studenții de la programul de studiuAsistență socialăși studenții masteranzi de laManagementul Serviciilor Sociale și Securitate Comunitară.
În data de 23 mai 2024 studenții de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie și Geografie, Departamentul de Științe umane și social-politice, au participat online la Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Studențești „SCIRE-ESSE” organizată de Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Demersul lor științific a fost finalizat cu două premii câștigate, astfel:
Premiul II – studentă Roberta-Manuela Ciurciun, specializarea Asistență Socială, anul 3 (Cadru didactic coordonator: Conf. univ. dr. Geta Mitrea)
Premiul II – studentă Ecaterina Candîba, specializarea Resurse Umane, anul 3 (Cadru didactic coordonator: Lector univ. dr. Sergiu Raiu)
„Învățarea – o cale de revalorizare la vârsta senioratului”
În cadrul Facultații de Istorie și Geografie, Departamentul de Științe Umane și Social-Politice (Program de Studii Asistență Socială) se va desfășura workshop-ul „Învățarea – o cale de revalorizare la vârsta senioratului”, în data de 31 mai 2024, de la ora 12.00, Corp E, Amf E129. La acest eveniment o avem ca invitat pe doamna Prof. univ. dr. Violeta PUȘCAȘU de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, care ne va prezenta modele de bune practici în privința valorizării și incluziunii persoanelor vârstnice pentru o mai bună calitate a vieții și ne va specifica demersurile și activitățile dedicate persoanelor vârstnice prin proiecteleUniversitatea vârstei a treia (U3A) (Galați și Cluj) șiȘcoala de seniori(Galați și Brăila).
La prezentul eveniment vor participa reprezentanți ai mediului socio-economic, cadre didactice de la Departamentul de Științe Umane și Social-Politice, studenți de la Programul de studiiAsistență socială șistudenți masteranzi de la Programul de StudiiManagementul Serviciilor Sociale și Securitate Comunitară.
Organizatori eveniment:Conf. univ. dr. Viorica-Cristina Cormoș, Conf. univ. Geta Mitrea
In saptamana 22-26 aprilie studentii anului II, specializarea Relatii Internationale si Studii Europene din cadrul Facultatii de Istorie si Geografie, organizeaza Saptamana RISE dedicata tuturor studentilor din cei trei ani ai specializarii mentionate.
Noi provocări în Ştiinţele socioumane la începutul mileniului III
ediția a VII-a – 31 mai 2024
Consecventă efortului său continuu de stimulare în rândul tinerilor a interesului pentru cercetarea ştiinţifică, precum şi demersurilor întreprinse pe linia promovării şi creşterii vizibilităţii, în consonanţă cu tradiţia altor instituţii de învăţământ superior, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu organizează Conferinţa ştiinţifică studenţească internaţională cu tema Noi provocări în Ştiinţele socioumane la începutul mileniului III, ediția a VII-a, care se va desfăşura în data de 31 mai 2024.
Ediția a VII-a a conferinței se va desfășura online, pe platforma Google Meet.
Evenimentul se adresează studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor din domeniile:
Relaţii Internaţionale
Ştiinţe Politice
Studii de Securitate
Jurnalism
Relaţii Publice
Sociologie
Resurse Umane
Asistenţă Socială
Istorie
Științele Educației şi Psihologie
Această manifestare ştiinţifică vizează realizarea unui schimb util de idei şi transfer de cunoaştere, prin promovarea rezultatelor activităţilor de cercetare în care studenţii au fost angrenaţi, în speranţa stimulării, astfel, a orientării acestora spre cercetarea ştiinţifică de nivel academic.
Înscrierea se va face până în data de 20 mai 2024, prin intermediul unui formular Google, disponibil la adresele:
Departamentul de Științe Umane și Social-Politice din cadrul Facultății de Istorie și Geografie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, organizează, cu ocazia celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor (25 noiembrie – 10 decembrie), evenimentul intitulat Spargerea tăcerii în combaterea violenței împotriva femeilor și a fetelor. Vocea ta – Ce faci cu ea?, care va avea loc în data de 7 decembrie a.c., de la ora 14.00, în Aula din corpul E.
Evenimentul își propune să contribuie la seria de manifestări derulate la nivel mondial pe această temă și să semnaleze publicului larg aspecte privind prevenirea violenței domestice, formele acesteia și modalități de acțiune pentru sprijinirea victimelor.
Invitat special este doamna dr. Nina Smart, specialist în sociologie, delegată a Organizației Soroptimist International la ONU. Dumeaei organizează, în parteneriat cu Misiunea României la ONU, evenimente de mare amploare în cadrul Comisiei pentru Statutul Femeii.
La acest eveniment, organizatorii au ca partener organizația Soroptimist Internațional Suceava, care își va prezenta activitățile desfășurate și anumite proiecte sociale derulate pe tema violenței împotriva femeilor.
Evenimentul va contribui la dezvoltatea profesională a studenților de la programele de studii din domeniile Asistență Socială (licență și master), Resurse Umane (licență) și Drept. La manifestare sunt așteptați să participe și studenți de la alte specializări, interesați de tematica dezbătută.
Consorțiul universitar european Knowledge & Creativity European University (KreativEU)
și
Universitatea „1 decembrie” din Alba Iulia,
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava,
Universitatea „Ovidius” din Constanța
Organizează conferința cu titlul:
EUROPEAN DOCTORAL CONFERENCE ON HISTORY AND HERITAGE, INAUGURAL EDITION
Data desfășurării: 4 – 5 aprilie 2024
Scopul activității:
Inițierea unui forum de dezbatere istoriografică, axat pe agende, tematici, metode și concepte de cercetare promovate de școlile doctorale din consorțiul KreativEU și din cele patru centre universitare situate în reședințele medievale românești și în polisul tomitan.
Descrierea activității:
Reînnodând firul unei tradiții, conferința organizată de Universitatea „Valahia” din Târgoviște în parteneriat cu universitățile reprezentative din provinciile istorice românești își propune să reunească doctoranzi din cele 11 universități ale consorțiului universitar european KreativEU (http://www.kreativeu.ipt.pt), din România și din Republica Moldova pe care să-i implice în întregul proces de organizare, desfășurare și diseminare a rezultatelor comunicărilor științifice ce vor fi susținute. Manifestarea va corela comunicări susținute în plen, pe secțiuni, ateliere de dezbateri despre strategiile de cercetare ale universităților partenere, metodologii și concepte noi în domeniul cercetării istorice, arheologice și patrimoniului cultural, urmădindu-se generarea de sinergii în materie de cercetare în vederea redactării și depunerii unor proiecte comune la foruri naționale și europene. Studenții din cadrul consorțiului KreativEU vor participa la manifestare în format online.
Comunicările în plen vor fi alocate secțiunilor arheologie preistorică, antichitate, evul mediu, istoria modernă şi contemporană, patrimoniu cultural, studii interdisciplinare, iar intenţia este de publica comunicările în cadrul unui periodic inclus în baze de date internaționale.
Număr beneficiari direcți: 50 de doctoranzi.
Descrierea parteneriatului:
Parteneriatul dintre cele patru instituţii universitare din țară, cu importante școli doctorale în domeniul istorie, și cele din consorțiul KreativEU vizează internaționalizarea cercetării doctorale românești prin raportare la cercetarea europeană de profil, transferul de bune practici de cercetare, punerea bazelor unei colaborări pe termen lung între școlile doctorale și identificarea de teme comune și complementarități istoriografice.