Mobilităţi ERASMUS+ pentru studenţii FIGSS
PENTRU ANUL UNIVERSITAR 2025-2026Descarcă anunţ – pdf
(mai mult…)Read MoreProiectul RENT pentru dezvoltarea competențelor tutorilor care însoțesc tinerii în exil
După un an de muncă colaborativă, mai multe resurse sunt acum accesibile în Open Access. Acestea formează baza pe care se construiește în prezent platforma de învățare colaborativă, la care vor avea acces voluntarii și profesioniștii care însoțesc tinerii în exil în 2025. Aceștia vor găsi multiple resurse educaționale pentru a-și consolida abilitățile, care vor fi recunoscute prin emiterea unei insigne deschise.
Despre proiect?
Tutorii voluntari care însoțesc tinerii adulți în exil pe teritoriile europene provin din contexte diferite și constituie un grup intergenerațional. De la tineri studenți la seniori, toți au în comun dorința de a sprijini tinerii exilați aflați în situații vulnerabile. Responsabilitatea lor este grea: să faciliteze o mai bună incluziune a tinerilor pe teritoriul european. Pornind de la observarea lipsei unui sistem de sprijinire a tutorilor și de consolidare a competențelor acestora, precum și a necesității de a recunoaște/îmbunătăți aceste competențe, partenerii de proiect au dorit să-și reunească expertiza complementară pentru a construi și dezvolta un spațiu digital de resurse online articulate direct cu cadrul de competențe dezvoltat cu participarea tutorilor. Bazându-se pe diferitele etape ale proiectului și pe spațiul digital al resurselor educaționale, apare treptat o comunitate de tutori europeni, contribuind la consolidarea angajamentului civic al tutorilor cu tinerii din exil.
Resurse disponibile
Puteți accesa aici raportul de prezentare a analizei nevoilor tutorilor identificate în cadrul unui sondaj realizat în Franța și România în rândul a 80 de tutori și 17 actori interesați de proiect. Datele colectate au furnizat elementele de bază pentru Cadrul de competențe, accesibil aici.
Înainte de construirea cadrului de referință, partenerii au propus un articol despre conceptul de competențe pentru reprezentare comună. Pentru a face schimb în timpul dezbaterilor, puteți acces aici acest articol. Acest pas important a făcut posibilă continuarea procesului de analiză a activităților tutorilor.
Curriculumul de formare a fost dezvoltat pe baza macro și micro abilităților identificate în cadru, și accesibil aici; reprezintă un punct de sprijin pentru identificarea resurselor digitale care vor fi disponibile pe platforma de învățare colaborativă în 2025.
Un parteneriat bogat și structurat
Parteneriatul este un obiectiv major al proiectului nostru. Acesta reunește diferite expertize și perspective, consolidează calitatea spațiului digital dedicat tutorilor, asigurând în același timp sustenabilitatea acestuia. Se caracterizează prin diversitatea sa; am semnat un acord cu Fundația Paris-Saclay, care pune la dispoziția proiectului platforma sa digitală: o soluție inovatoare adaptată unei game largi de tutori.
Pe lângă acest parteneriat tehnic și educațional, am semnat un acord cu Asociația Ucrainenilor din România, care a contribuit la reflecția asupra situației tinerilor din exil și la diseminarea proiectului RENT în România până în regiunea Bucovinei, lângă granița cu Ucraina.
În cele din urmă, mai multe ONG-uri care lucrează cu tinerii în exil au fost asociate în Franța și România. Doi dintre ei vor experimenta și testa resursele online de pe platforma de învățare pe parcursul anului 2025.
Crearea unui ecosistem colaborativ pentru perioada post-proiect
Pentru a anticipa sustenabilitatea platformei digitale și dezvoltarea acesteia, am semnat, de asemenea, un acord de parteneriat cu Maison des Réfugiés de Paris din Franța, care va găzdui ultima întâlnire transnațională a proiectului RENT și simpozionul asociat pe tema “Provocări și inovații pentru a sprijini tinerii în exil”, la care vor participa tutorii, tineri în exil, scriitori în exil, academicieni…
Ne vedem pe 17 octombrie 2025! Conferința este deschisă tuturor.
Jacqueline BERGERON
Articolul poate fi citit pe platforma EPALE
Trăiește experiența ERASMUS+ – sesiune de informare
ANUL ACADEMIC 2025-2026Descarcă anunţ – pdf
(mai mult…)Read MoreEveniment Erasmus+ RENT la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Lansarea formării tutorilor
Eveniment Erasmus+ RENT
la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Lansarea formării tutorilor
În data de 10 martie 2025, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a avut loc o întâlnire importantă a echipei de proiect Erasmus+ RENT cu tutorii, studenții, masteranzii și reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale. Evenimentul a marcat lansarea platformei de formare a tutorilor pentru tinerii aflați în exil.
Lectorii universitari Marin Gherman și Gina Puică au condus dialogul cu aproximativ 20 de tutori profesioniști și voluntari prezenți în sală. Ei au prezentat curriculumul de formare, cadrul de competențe și primele trei module de formare dezvoltate în cadrul proiectului, încadrate în macrocompetența „Întâmpinare”.
Întâlnirea a inclus un schimb constructiv de opinii cu formatorii începători, studenții și profesioniștii. Tutorii au oferit feedback pozitiv platformei dezvoltate pe baza uneltelor digitale Kumulus (www.kumullus.com).
Printre subiectele abordate s-au numărat:
- Sprijinul tinerilor pentru învățarea limbii române
- Comparația dintre sistemul românesc de incluziune socială și cel francez
- Condițiile de înscriere și participare la formarea oferită gratuit în cadrul proiectului
Participanții au fost informați despre principalele activități realizate în cadrul proiectului RENT. S-a subliniat faptul că platforma de formare se bazează pe cercetarea nevoilor de formare ale tutorilor tinerilor adulți aflați în exil. În baza acestei analize, a fost elaborat cadrul de competențe și s-a publicat curriculumul de formare.
Proiectul Erasmus+ RENT este un parteneriat între Erasmus Expertise (Franța) și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România), desfășurat în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025. Obiectivul principal este crearea unui spațiu digital pentru a sprijini profesioniștii și voluntarii în misiunea lor de formatori și tutori care asistă migranți și refugiați (tineri adulți în exil), prin formare și resurse digitale cu acces liber. Platforma digitală va constitui un suport educațional pentru a sprijini construirea de parcursuri incluzive de calitate pentru tinerii aflați în exil.
Lista studentilor care pierd bursa in sem 2, an univ. 2024-2025
Lista studentilor care pierd bursa in sem. 2 an univ.2024-2025 – descarca aici Read MoreIn atentia studentilor de la Master anul 2, an univ. 2024-2025
Până în data de 30 aprilie 2025, este necesar sa aduceți la secretariatul FIGSS, in original Diploma de licență și suplimentul la diplomă. În caz contrar, nu veți putea să vă înscrieți la Examenul de disertație.Read MoreProiectul RENT, certificate digitale deschise și recunoașterea competențelor tutorilor!
Proiectul RENT,
certificate digitale deschise și recunoașterea competențelor tutorilor!
Open Badges sunt certificări digitale care recunosc și promovează abilitățile, cunoștințele și angajamentul tutorilor.
Recunoașterea competențelor
Scopul proiectului RENT este de a sprijini tutorii/formatorii care sprijină tinerii adulți în exil, oferindu-le resurse digitale pe o platformă de învățare. Competențele dezvoltate de tutori ca parte a rolului lor de îndrumare sunt în centrul proiectului. Aceasta reprezintă baza pe care se construiește angajamentul lor și garantează un sprijin de înaltă calitate. Acești tutori joacă un rol-cheie în furnizarea de sprijin administrativ, educațional și psihosocial, încurajând integrarea tinerilor în noul lor mediu. Expertiza lor, care este adesea dobândită la locul de muncă, merită să fie recunoscută prin intermediul unui sistem de recompensare a realizărilor lor. O astfel de recunoaștere le-ar consolida motivația și legitimitatea, îmbunătățind în același timp sprijinul acordat tinerilor din exil pe drumul către independență și integrare.
Accent pe resursele online
Faza 1 a proiectului ne-a permis să structurăm depozitul de competențe pentru tutori și programul de formare asociat. Suntem acum în faza de proiectare și punere online a 16 module împărțite în 51 de secvențe de predare. Acestea sunt instrumente pentru tutori, care permit o învățare flexibilă și oferă o structură adaptată nevoilor lor specifice în legătură cu cele patru competențe-cheie din cadrul de referință elaborat în faza 1. Fiecare secvență oferă puncte de referință, informații, mărturii și instrumente disponibile online în trei limbi și îmbogățește practicile de sprijin ale tutorilor.
Modulele legate de Abilitatea 1 “Întâmpinare” sunt online:
Mai jos este mărturia a doi tutori care lucrează cu noi în echipa proiectului RENT:
Imane Bahadi din Franța
Vlad Alexandru Grosar din România
De ce să emiteți Open Badges pentru tutori?
Certificate digitale deschise sunt o modalitate eficientă de a evidenția rolul esențial jucat de tutori în relația cu tinerii adulți din exil și de a încuraja angajamentul lor pe termen lung.
Această abordare face posibilă:
- Recunoașterea competențelor specifice: fie în programarea, gestionarea proiectelor sau a competențelor transversale, cum ar fi colaborarea.
- Încurajarea formării continue: insignele deschise reprezintă o invitație la continuarea formării și la dezvoltarea de noi competențe.
- Valorificarea experienței dobândite: Abordarea noastră vă permite să justificați competențele pe care le-ați dobândit în cursul diferitelor călătorii (experiență personală, unicitatea unei situații de gestionat etc.) și să le faceți mai vizibile.
- Facilitarea capacității de inserție profesională: insignele digitale pe care le eliberăm tinerilor implicați în proiectele noastre sunt dovezi verificabile ale uneia sau mai multor competențe, utile angajatorilor și recrutorilor.
Tutorii îl pot partaja în diferite moduri:
- Adăugați-l la CV-ul dvs. digital: puteți dovedi imediat una sau mai multe dintre competențele dvs.
- Publicați pe rețelele lor sociale profesionale: un cont LinkdIn vă permite să afișați insigna (insignele) pe care le-ați obținut
- Stocarea în portofoliul digital: utilizarea instrumentelor de gestionare și prezentare a insignelor
- Solicitați validarea de către angajatori sau instituții: Recrutorii pot verifica autenticitatea insignelor utilizând metadatele încorporate.
Următorii pași vor fi testarea de către tutori a resurselor digitale și acordarea de insigne deschise tutorilor.
Fiți alături de noi în număr mare la conferința internațională de vineri, 17 octombrie 2025, la Maison de Réfugiés din Paris, pentru a discuta și a fi împreună!
Articol publicat pe Epale
În atenţia candidaţilor la bursele de mobilitate ERASMUS+ • testarea cunoștințelor de limbă
În atenţia candidaţilor la bursele de mobilitate ERASMUS+
(mai mult…)Read MoreZiua Mondială a Asistenței Sociale
Ziua Mondială a Asistenței Sociale
Conferința:
„Consolidarea solidarității intergeneraționale pentru o bunăstare durabilă”
28 și 29 martie 2025
În zilele de 28 și 29 martie 2025 la Universitatea ”Ștefan acela Mare” din Suceava a avut loc Conferința „Consolidarea solidarității intergeneraționale pentru o bunăstare durabilă” cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Sociale. În prima zi a conferinței s-au derulat trei secțiuni: Secțiunea 1. Bunăstare durabilă prin instituții locale și organizații nonguvernamentale; Secțiunea 2. Lansare carte „Recurența abuzului și neglijării copilului. Analiza riscurilor și factorilor determinanți din perspectivă teoretică și aplicativă”, Editura Pro Universitaria, București, autor: Oana Lăcrămioara BĂDĂRĂU, Secțiunea 3. Concurs & Comunicări studențești. În a doua zi a conferinței s-a desfășurat: Secțiunea 4. Comunicări stiintifice.
Menționăm ca parteneri la prezentul eveniment: Colegiul Național al Asistenților Sociali, Sucursala Teritorială Suceava, Asociația Institutul pentru Parteneriat Bucovina, Suceava și Centrul de Cooperare Transfrontalieră UNIV. E.R-U.