Proiectul Erasmus+ RENT a fost prezentat la o masă rotundă internațională la Suceava
Pe 7 februarie 2025 Marin Gherman, coordonator al proiectului Erasmus+ RENT din partea USV, a participat la masa rotundă științifico-practică internațională „Interacțiunea transfrontalieră pe timp de război: diplomație publică și ajutor umanitar” (Biblioteca „I.G. Sbiera” din Suceava). În fața unor specialiști din Ucraina (orașele Kiev și Dnipro), a șefului adjunct al Administrației Regionale de Stat Cernăuți și a publicului sucevean, au fost prezentate principalele activități realizate în cadrul proiectului RENT în contextul valului de imigranți care sosesc din Ucraina în România.
Masa rotundă internațională a avut în paralel cu expoziția „Ochii războiului” – 18 fotografii din miile de cadre pe care artistul fotograf Serhii Diveev din Ucraina le-a realizat pe parcursul mai multor ani în zona de desfășurare a acțiunilor de luptă din Donbas. Această expoziție evidențiază nu numai realitățile tragice ale războiului, ci și curajul și umanitatea celor care înfruntă aceste provocări. Prin intermediul artei, autorii își propun să sensibilizeze publicul cu privire la efectele devastatoare ale războiului și la importanța păcii, a respectului și toleranței.
Într-un interviu pentru Centrul COACH-USV, Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător din Regiunea de N-E a României, deschis la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Marin Gherman a declarat: „România a fost un centru important pentru ajutoare, oferind adăpost, resurse și asistență refugiaților. De asemenea, România a utilizat diplomația publică pentru a sprijini Ucraina pe plan internațional, atrăgând frecvent sprijin din partea altor state sau organizații internaționale.
Dezvoltăm și noi, la USV, diverse instrumente de gestionare a crizei cauzată de război, în special în domeniul sprijinului oferit tinerilor din exil. Este vorba de proiectul Erasmus+ RENT pe care-l coordonez la Suceava în cadrul unei colaborări cu liderul de proiect – Erasmus Expertise din Bordeaux. Proiectul Erasmus+ RENT este un proiect de parteneriat care se va încheia pe 31 decembrie 2025. Scopul proiectului este de a dezvolta abilitățile formatorilor care sprijină tinerii adulți aflați în exil. Este creat un spațiu digital pentru a sprijini profesioniștii și voluntarii în misiunea lor de formatori și tutori care sprijină migranții și refugiații prin formare și resurse digitale cu acces liber. Platforma digitală va constitui un suport educațional pentru a sprijini construirea de parcursuri incluzive de calitate pentru tinerii aflați în exil”.