Comunicat privind proiectele de planuri cadru pentru învățământul liceal aflate în dezbatere publică
Descarcă document pdf
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
Facultatea de Istorie, Geografie și Științe Sociale
Departamentul de Geografie
Comunicat privind proiectele de planuri cadru pentru învățământul liceal aflate în dezbatere publică
Colectivul de geografi de la Departamentul de Geografie USV a constatat cu multă îngrijorare că, în noile Planuri-Cadru, Geografia a fost eliminată pe anumite niveluri de studiu, situație care va impacta negativ rolul acestei discipline în formarea tinerelor generații. Nu este o noutate ceea ce se întâmplă, având în vedere că Geografia a suferit un proces continuu de comprimare în ultimii 35 de ani și de decădere a statutului său. Considerăm că a venit momentul în care nu mai putem accepta ca unei discipline care a adus rezultate prestigioase României la concursuri și olimpiade internaționale, care este atât de utilă și atractivă elevilor să i se reducă atât de dramatic numărul de ore la ciclul superior al claselor liceale (clasele a XI-a și a XII-a). Aducem în fața decidenților, a elevilor, părinților și a întregii opinii publice câteva argumente prin care demonstrăm rolul important pe care îl are Geografia în pregătirea tinerilor pentru viață, în cunoașterea prezentului, dar și a provocărilor cu care se va confrunta societatea în viitor.
Aplicabilitatea practică a geografiei este de necontestat. Geografia are numeroase aplicații practice în viața de zi cu zi, în domenii precum: i) planificare urbană și dezvoltare regională – ajută la organizarea eficientă a orașelor, stabilirea infrastructurii și dezvoltarea durabilă a regiunilor, ii) gestionarea resurselor naturale – studiul geografiei permite utilizarea responsabilă a resurselor naturale, precum apa, solul, minereurile, substanțele minerale și pădurile, pentru a evita degradarea mediului, iii) previziunea și managementul dezastrelor naturale – prin analiza riscurilor seismice, vulcanice și climatice, geografia contribuie la prevenirea și gestionarea dezastrelor, iv) agricultură și utilizarea terenurilor – geografia ajută la alegerea tipurilor de culturi adecvate, a unor practici agricole în funcție de sol și climă, v) transport și logistică – geografia este esențială pentru organizarea rețelelor de transport și logistică, optimizând rutele pentru reducerea costurilor și impactului asupra mediului, vi) turism – geografia ajută la promovarea destinațiilor și la dezvoltarea sustenabilă a acestora, vii) protecția mediului – geografia contribuie la studierea schimbărilor climatice și la implementarea unor politici de protecție a ecosistemelor, viii) cartografie și GIS (Sisteme informatice geografice) – aceste tehnologii sunt utilizate în navigație, analiză spațială, amenajare urbană, dotarea infrastructurală a teritoriului și monitorizarea mediului, ix) geopolitică și relații internaționale – analiza geografică influențează strategiile economice, politice și militare ale statelor, x) educație și conștientizare – geografia ajută la înțelegerea diversității culturale, a mediului și a interdependenței globale. Geografia pregătește un elev pentru realitățile vieții, iar elevii din clasele a XI-a și a XII-a nu pot fi private de acest obiect.
Geografia dezvoltă imaginația dar și gândirea critică, pragmatică, analitică dar și capacitatea de sinteză la elevi. Geografia este profund ancorată în realitatea proceselor și fenomenelor care preocupă omenirea în prezent (distrugerea stratului de ozon, încălzirea globală, proliferarea teritorială a ploilor acide, a deșeurilor, supraexploatarea resurselor – subsolice, solice, ape, păduri, degradarea mediului, explozia demografică și urbană, migrații ale populației ș.a.) explicând aceste procese și dând soluții viabile pentru controlul lor. Studierea Geografiei le dă posibilitatea elevilor români, să contribuie încă din clasele a XI-a și a XII la rezolvarea problemelor lor, ale comunității, națiunii și de ce nu a celor regionale sau chiar globale.
Geografia inoculează și cultivă sentimentul apartenenței la locul și cultura în care ne-am născut, la comunitate, cultivă spiritul ecologic, estetic și protectiv al nostru față de mediului de viață, interculturalitatea, toleranța, înțelegerea față de cei din jur. Mediul geografic este tot una cu mediul de viață al elevului până la 18 ani, iar acesta trebuie ajutat să-l descopere, să-l înțeleagă, trebuie educat să-l respecte, să-l protejeze, să-l înfrumusețeze, să-l valorifice, să-l amenajeze, să-l promoveze. Această disciplină clădește spiritul patriotic, respectul și dragostea față de țară și cultivă apartenența noastră la spațiul carpato-danubiano-pontic, european și euroatlantic. Geografia joacă un rol esențial în formarea culturii generale, a spiritului enciclopedic și explorator al realității oferind cunoștințe despre lumea înconjurătoare și dezvoltând o înțelegere profundă a relațiilor dintre oameni și mediul în care trăiesc.
Prin specificul său, Geografia este una dintre disciplinele care oferă poate cel mai bun cadru abordării interdisciplinare în educație, considerată fundamentală în învățământul contemporan.
Nu în ultimul rând geografia contribuie la integrarea elevilor în realitate, ajutându-i la orientarea în spațiu și ancorarea în timp. Geografia vede mediul geografic ca un tot unitar, îi explică cauzal nașterea, evoluția, structura, funcționalitatea, dezechilibrele și riscurile care-l afectează. Este știința care îi ajută pe elevi să stăpânească cel mai bine analiza spațială, de la microscară la macroscară, care analizează procesele și fenomenele din natură, societate și economie în interrelațiile lor intime și în contextul lor temporal.
Argumentele sunt mai numeroase și ar putea continua.
În contextul zilelor noastre, cu o societate aflată într-o dinamică accentuată pe multe planuri, Geografia își păstrează puterea analitică și sintetică de explorare multicriterială a realității și râmâne în multe situații singura știință care oferă soluții viabile la problemele, soluții departajate pe diferite scări ale timpului și spațiului.
Geografii suceveni solicită realocarea (la toate filierele și profilele) celor două ore care erau obligatorii și care au fost eliminate inexplicabil de la clasele a XI-a și a XII-a, menținerea Geografiei ca probă scrisă la alegere la examenul de bacalaureat pentru toate filierele, profilurile și specializările și recunoașterea importanței acestei discipline în cadrul științelor naturii, dar și în cadrul ariei curiculare Om și societate.
Director de Departament: Lector univ. dr. Despina SAGHIN
Prodecan: Conferențiar univ. dr. Ionuț CRISTEA
Director al Centrului de Cercetare în Geografie Aplicată – GeA: Conf. univ. dr. habil. Dumitru MIHĂILĂ
Read MoreConferința științifică internațională Atmosfera și Hidrosfera – 2024
Dear colleagues,
On behalf of the organizing committee, we would like to invite you to present your paper in the 6th edition of The Conference – with international participation Atmosphere and Hydrosphere, which will be held in Vatra Dornei, Romania between 31 October and 3 November, 2024
ORGANIZERS
- Ph.D. assoc. prof. hab. Dumitru MIHĂILĂ, Stefan cel Mare University, Suceava
- Ph.D. assoc. prof. Anatolie PUȚUNTICĂ, “ION CREANGĂ” State Pedagogical University of Chișinău
- Ph.D. prof. hab. Ovidiu GACEU, The Geography, Tourism and Sport Faculty, University of Oradea
CONFERENCE VENUE:
- Vatra Dornei, CENTER FOR CONTINUOUS EDUCATION, Parcului Street.
ORGANIZING COMMITTEE
Chairman:
- Dumitru MIHĂILĂ, Ph.D. assoc. prof. hab., Department of Geography, Ştefan cel Mare University of Suceava
Members:
- Alexandru ILIES, Ph.D. prof., Dean The Geography, Tourism and Sport Faculty, University of Oradea
- Ion MIRONOV, Ph.D. assoc. prof., Dean, Faculty of Geography, “ION CREANGĂ” State Pedagogical University of Chișinău
- Ovidiu GACEU, Ph.D. prof. The Geography, Tourism and Sport Faculty, University of Oradea
- Anatolie PUȚUNTICĂ, Ph.D. assoc. prof., Faculty of Geography, “ION CREANGĂ” State Pedagogical University of Chișinău
- Despina SAGHIN, Ph.D. assist. prof., Department of Geography, Ştefan cel Mare University of Suceava
- Petru BACAL, Ph.D. assoc. prof., Laboratory Head of Institute of Ecology and Geography, Ministry of Education and Research of Moldova
TOPICS ADDRESSED
- ATMOSPHERIC / AQUATIC ENVIRONMENT AND CLIMATE CHANGE,
- RESILIENCE AND ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE,
- CLIMATE CHANGE AND ITS CONSEQUENCES,
- CLIMATOLOGY AND APPLIED HYDROLOGY IN DIFFERENT FIELDS,
- CLIMATE, HYDROLOGICAL AND RELATED RISKS,
- ATMOSPHERIC AND HYDROSPHERIC MONITORING/PROTECTION,
- USE OF GIS AND REMOTE SENSING IN ATMOSPHERIC AND HYDROSPHERIC RESEARCH,
- TOPOCLIMATIC / MICROCLIMATIC AND URBAN HYDROLOGY STUDIES,
- ECONOMIC EXPLOITATION OF ATMOSPHERIC AND HYDROSPHERIC RESOURCES,
- BIOMETEOROLOGY, BIOCLIMATOLOGY, CLIMATOTHERAPY, BALNEOLOGY, BALNEOCLIMATIC TOURISM,
- HEALTH TOURISM ECONOMICS AND MANAGEMENT, KINESIOLOGY AND HEALTH TOURISM,
- THE PLACE OF CLIMATOLOGY AND HYDROLOGY IN UNIVERSITY TEACHING AND RESEARCH
- THE FOREST – ITS ROLES WITH SPECIAL REGARD TO HUMAN HEALTH.
CONFERENCE POGRAMME
Thursday 31.10.2024
14.00 – 20.00 | Registration of participants |
Friday 01.11.2024
07.00-08.00 | Breakfast |
08.00-09.00 | Registration of participants |
09.00-09.15 | Opening ceremony |
09.15-11.45 | Presentations book launch |
11.45-12.00 | Coffee break |
12.00-13.00 | Presentations |
13.00-14.30 | Lunch |
14.30-16.00 | Presentations |
16.00-16.15 | Coffee break |
16.15-19.30 | Presentations – Workshop for PhD students on urban climatology and hydrology |
19.30-20.00 | Closing ceremony |
20.30 | Dinner |
Saturday 02.11. 2024 – Field trip 1
08.00-09.00 | Breakfast |
09.00 | start of the field trip, route Vatra Dornei-Moldovița (visiting the monastery) – Ciumârna pass – stop – Sucevița (visiting the monastery) – Marginea (stop at the ceramics center) – Egger [(Dornești) – the Egger company will be visited] – Rădăuți (lunch will be served) — Arbore (visit of the monastery) – Humorului Monastery (visit of the monastery) – Voroneț (visit of the monastery) – Câmpulung – Vatra Dornei |
Sunday 03.11. 2024 – Field trip 2
08.00-10.00 | Breakfast |
10.00-13.00 | Visit Vatra Dornei |
14.00 | Departure of participants |
REGISTRATION FORM:
https://forms.gle/tZbveWZSPsNVV13y7
- Registration will be available until 15 October 2024, 2400 o’clock
- Please complete the registration form in English
Scan me
USEFUL INFORMATION
1.) For the activity carried out in Vatra Dornei
The organizers do not charge a participation fee, but we will provide for each paper presented a participation card in which will be placed the participation diploma with the title of the paper presented, with the name / surname of the author or the group of authors.
Hotel accommodation***, in a double room, will be provided free of charge by the University of Suceava “Stefan cel Mare” at the Continuing Education Center of the USV in Vatra Dornei, within the limit of 40 places available managed as follows (20 places by the USV, 6 places by the Univ. of Oradea, 7 places by the Univ. Pedagogica ,,Ion Creangă” of Chisinau, 7 places by the Institute of Ecology and Geography of the Academy of the Republic of Moldova).
To these 40 places will be added 20 places that will be reserved at a *** hotel / guesthouse in Vatra Dornei, for PhD students from different universities in the country / abroad (if not filled we will accommodate PhD students from USV), accommodation being financially supported by a grant from USV.
2.) The participants accepted in the program and who physically participate in Vatra Dornei, under the conditions of exceeding the 40 + 20 places supported by USV, will have to pay their own accommodation expenses in a hotel or hostel in Vatra Dornei or surroundings.
3.) The participants’ meals will be covered by the Conference budget, consisting of sponsorship (EGGER), University of Oradea, Ion Creanga University of Chisinau) and the grant of the USV. The meal will be served at a restaurant or catered at the USV center in Vatra Dornei. Participants to the festive dinner will pay 100 lei. The dinner will be organized at the Continuing Education Center of the USV in Vatra Dornei. Will be exempted from this payment: 5 professors/researchers who will present the 5 plenary papers at the beginning of the conference, one representative each from USV, UO, UIC, IEGRM and the conference coordinating secretary.
4.) book launch – in memory of Prof. dr. emeritus Liviu Apostol
5.) In the practical application that will take place on October 2nd starting at 8,00 on the route Vatra Dornei-Moldovița (visiting the monastery) – Ciumârna pass – stop – Sucevița (visiting the monastery) – Marginea (stop at the ceramics center) – Egger [(Dornești) – the Egger company will be visited] – Rădăuți (lunch will be served) — Arbore (visit of the monastery) – Humorului Monastery (visit of the monastery) – Voroneț (visit of the monastery) – Câmpulung – Vatra Dornei all participants (except PhD students) will pay the amount of 150 lei, lunch and transportation (270 km).
CONFERENCE VENUE:
- Vatra Dornei, CENTER FOR CONTINUOUS EDUCATION, Parcului Street.
- Access coordinates: GPS 47.341864, 25.357960 or (dd.mm.ss) 47°20’30.7″N – 25°21’28.7″E
POSSIBILITY OF PUBLICATION:
The full papers presented at the conference can be published (in English) in:
- GEOREVIEW Journal – website: https://georeview.usv.ro/ contact: georeview@usm.ro
- Revista de Turism – website: www.revistadeturism.ro
- Analele Universităţii din Oradea, Seria Geografie – website: https://istgeorelint.uoradea.ro/Reviste/Anale/abstracting_indexing.html
PREVIOUS EDITIONS
SIMPOZIONUL INTERNAȚIONAL AL STUDENȚILOR GEOGRAFI, EDIȚIA A XIII-A, 28-29 IUNIE 2024
ORGANIZATORI PRINCIPALI
- Lect. univ. dr. Despina SAGHIN
- Asist. univ. dr. Petruț-Ionel BISTRICEAN
- Dr. Vasilică-Dănuț HORODNIC
CONTACT: ssg@usm.ro
Data limită de înscriere – 20 iunie 2024
—————————————————————————————————
Formular de inscriere:
https://forms.gle/yJvYKwQkrUghRuSv8
CLIMATE CHANGE IN EUROPE: IMPACT, RISKS AND MITIGATION (CCE2024)
We would like to invite you to
the 8th Conference on Continental Climate and Environmental Dynamics:
CLIMATE CHANGE IN EUROPE:
IMPACT, RISKS AND MITIGATION
(CCE2024)
VATRA DORNEI, SUCEAVA COUNTY, ROMANIA, 10-13 OCTOBER 2024
details coming soon