De ce să ne alegi ?
Programe de studiu și forme de învățământ diverse, specializări în diferite domenii
Oferta educațională cuprinde domenii de licență la formele de învățământ Zi și ID, specializări pentru studiile universitare de masterat și studii universitare de doctorat.
În cadrul facultății sunt pregătiți specialiști pentru învățământ, cercetare științifică, cultură, activități social-economice, în domeniile: științe umaniste, științe ale naturii, științe sociale și politice.
Învățământ de calitate, centrat pe nevoile studenților
- Sprijinim activităţile asociaţiilor studenţeşti precum şi proiectele acestora pentru comunitatea universitară și cea regională.
- Motivăm performanţa academică a studenţilor şi implicărea lor în activităţile universităţii şi ale facultății prin acordarea de gratuități sau reduceri de tarif la utilizarea infrastructurii universității;
- Îmbunătăţim periodic planurile de învăţământ în vederea adaptării la cerinţele pieţii muncii;
- Incurajăm cercetarea științifică și inovația, prin activități specifice;
- Promovăm introducerea în curriculum a cursurilor de dezvoltare personală, de dezvoltare antreprenorială, a instruirii în ceea ce priveşte bunele practici europene, atât pentru învăţare, cât şi pentru cercetare.
O bază materială adecvată
Dispunem de un campus universitar modern. Pe lângă condițiile foarte bune din camerele de cămin, vei găsi aici un complex de nataţie şi kinetoterapie, un teren de sport acoperit, o sală de sport, un observator astronomic, o bibliotecă și Auditorium-ul Joseph Schmidt, unde studenții pot efectua, în condiții moderne, activități recreative, culturale și sportive.
Studenţii îşi pot desfăşura practica de specialitate și alte activități academice la Cabana Şipoţel, la baza didactică Gălăneşti şi la Centrul Teritorial de Învăţământ din Vatra Dornei ce oferă spaţii de cazare și învăţământ confortabile utilate cu mijloacele tehnice necesare derulării cu succes a proiectelor cu caracter aplicativ şi recreativ.
Facultatea dispune de amfiteatre, săli de curs și seminar, săli de laborator, biblioteci ale departamentelor, expoziție arheologică, expoziție geologică și paleontologică, situate în corpurile A și E ale universității. Sălile de curs și seminarii sunt dotate cu aparatură performantă și materiale de studiu de cea mai bună calitate
Mobilități externe, pentru o viziune europeană
Studenţii Facultăţii pot studia în universităţi europene în baza acordurilor de parteneriat semnate în cadrul programului ERASMUS, pentru perioade de cel puţin un semestru, cu recunoaşterea creditelor acumulate. Știai că avem semnate acorduri cu peste 30 de universități din 15 țări ?
Scurt istoric
- La 5 septembrie 1963 prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 680 şi prin Ordinul Ministerului Educaţiei şi Învăţământului nr. 3038 din 13 septembrie 1963 s-a înfiinţat Institutul Pedagogic de 3 ani din Suceava.
În cadrul Secţiei Filologie, în anul 1964 a luat fiinţă profilul Istorie, cu specializarea Istorie-Geografie, având durata studiilor de 3 ani (cursuri de zi). Între 1968 şi 1971 facultatea a pregătit studenţi la cursuri de zi şi la cursuri fără frecvenţă. - Prin Decretul nr. 209 a Consiliului de Stat, la data 12 iulie 1977, Institutul Pedagogic de 3 ani Suceava era transformat în Institut de Învăţământ Superior, cu studii de lungă durată. În acest fel, Facultatea de Istorie şi Geografie, cu studii de scurtă durată devenea o facultate cu durata studiilor de 4 ani.
- Odată cu transformarea Institutului de Învăţământ Superior în Institut de Subingineri (prin Ordinele Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 6043 şi 6044 din 7 septembrie 1984), Facultatea de Istorie şi Geografie nu a mai primit de cifră de şcolarizare.
- Prin Hotărârea Guvernului României 225/ 7 martie 1990, Institutul de învăţământ superior sucevean era transformat în Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava. În acest context şi-a reluat activitatea specializarea Istorie-Geografie, învăţământ de zi, în cadrul noii Facultăţi de Litere şi Ştiinţe. Durata studiilor între 1990-1992 a fost de 5 ani, iar din anul universitar 1992 seriile care au urmat au avut durata studiilor de 4 ani.
- Începând din anul 1999, Facultatea de Litere şi Ştiinţe a fost restructurată, înfiinţându-se trei facultăţi distincte, între care şi Facultatea de Istorie şi Geografie.