CAZARE 2024-2025
Studentii care mai doresc sa obtina un loc in caminele USV sunt rugati sa depuna o cerere la Registratura USV (corp E, cam 135) adresata Protectoratului cu probleme studentesti care sa contina urmatoarele informatii: nr. de telefon, adresa de domiciliu precum si informatii privind incadrarea in categoriile care au prioritate (orfan, proveniti din plasament, familii monoparentale, copii de cadre didactice, boli cronice).Read MoreGrupă studenţi Geografie ID – AN UNIVERSITAR 2024 – 2025
Repartizarea studenţilor pe grupe (an universitar 2024 – 2025): (mai mult…)Read MoreReuniune transnațională la București
În perioada 9-11 octombrie 2024 va avea loc a doua reuniune transnațională a proiectului RENT, la București (România). Jacqueline Bergeron și Sonia Dubourg Lavroff vor reprezenta echipa proiectului din cadrul Erasmus Expertise în cadrul acestei întâlniri care va găzdui diverse evenimente.
Cele trei momente cheie ale acestei întâlniri:
O conferință cu mai mulți vorbitori, organizată de Uniunea Ucrainenilor din România și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava pe tema sprijinului european pentru
tinerii adulți în exil – o abordare comparativă între Franța și România, în prezența unui deputat din camera deputaților român, a unui reprezentant al minorității ucrainene și altor parteneri.
Întâlnire cu echipa centrului de promovare a sănătății despre practici și provocări specifice în Europa de Est în însoțirea tinerilor adulți în exil.
Întâlnire cu membri ai Agenției Naționale Erasmus+ din București, dar și discuții cu presa din capitala României.
Afiș reuniune – București
In atentia studentilor cu taxa
- Ultima zi de plata a primei transe din taxa de scolarizare (50% din taxa) este 20 octombrie 2024.
- Taxa de scolarizare se achita online accesand linkul: https://www.taxeusv.ro/produs/taxa-scolara-2024-2025-in-transe-licenta-master-conv-prof/
- Incepand cu data de 21 octombrie 2024 studentii restantieri vor fi exmatriculati.
Vizită de studiu – doamna lector Simone Weiss de la Universitatea Emden-Leer din Germania
În perioada 12-19 octombrie, un grup de 12 studenți, însoțiți de profesoara lor, Simone Weiss de la Universitatea Emden-Leer, Facultatea de Asistență Socială și medicală din Germania (Hochschule Emden-Leer, Fak. Soziale Arbeit und Gesundheit), se află într-o vizită de studiu în România la invitația Facultății de Istorie, Geografie și Științe Sociale din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Aceștia vizitează servicii sociale oferite de ONG-uri și instituții adresate refugiaților, persoanelor adulte și vârstnice cu demență, centre rezidențiale pentru copiii aflați în grija statului, precum persoane din comunități dezavantajate, de etnie romă.
Marți, 15 octombrie, doamna lector Simone Weiss a susținut în Auditorium Joseph Schimdt al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava un workshop cu titlul: „TimeSlips – Biography work – o metodă creativă din America pentru oameni cu demență”. Peste 160 de participanți au fost prezenți în sală, studenți de la asistență socială, resurse umane, precum și specialiști din instituții și ONG-uri care oferă servicii sociale persoanelor adulte și vârstnice cu demență.
Mulțumim partenerilor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și Institutul Bucovina!
Conferință-dezbatere internațională privind sprijinul european oferit refugiaților de război și migranților
Conferință-dezbatere internațională
privind sprijinul european oferit refugiaților de război și migranților,
organizată la București de cadre didactice de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV)
În data de 10 octombrie 2024, lector univ. dr. Marin Gherman, responsabil din partea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava al proiectului Erasmus+ RENT, și lector univ. dr. Gina Puică, membru în același proiect, au organizat la București conferința-dezbatere „Sprijin european pentru tinerii adulți în exil. O abordare comparativă între Franța și România”. Invitate speciale au fost partenerele din cadrul proiectului, Jacqueline Bergeron (președinte al Erasmus Expertise și coordonator al proiectului RENT) și Sonia Dubourg-Lavroff (membru al comitetului științific al Erasmus Expertise).
În cadrul acestei dezbateri publice, găzduite de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), au fost prezentate rezultatele studiului realizat de Erasmus Expertise și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava în cadrului proiectului și au fost evocate sprijinul oferit refugiaților ucraineni pe timp de război și felul cum este predată limba română tinerilor refugiați și altor studenți străini.
Au fost, de asemenea, discutate experiențele și bunele practici ale mediului asociativ și academic. Obiectivul întâlnirii a fost acela de a dezbate despre felul în care două state răspund provocărilor exilului: Franța, țară cu o îndelungată experiență în primirea de refugiați și alți exilați, și România, țară aflată astăzi într-o situație inedită pentru istoria sa recentă.
Pe lângă invitați și organizatori, au mai luat cuvântul Mihai Traista, vicepreședinte al Uniunii Ucrainenilor din România și președinte al filialei București a UUR, reprezentanți ai societății civile românești (Fundația de Caritate și Întrajutorare „Ana”), ai Administrației Regionale de Stat Cernăuți, studenți. Evenimentul s-a bucurat și de prezența reprezentanților Ambasadei Ucrainei în România și a jurnaliștilor de la Radio România Internațional.
Conferința-dezbatere „Sprijin european pentru tinerii adulți în exil. O abordare comparativă între Franța și România” a fost urmată de o vizită de lucru la Centrul pentru Promovarea Sănătății de la București, de întâlniri cu conducerea Agenției Naționale Erasmus+ și alți parteneri, dar și de ședințe de lucru ale echipei implicate în cadrul proiectului RENT.
În cadrul proiectului Erasmus+ RENT, tocmai s-a încheiat cercetarea nevoilor de formare ale însoțitorilor (formatorilor) tinerilor adulți aflați în exil. În baza acestei analize, în perioada următoare, va fi elaborat cadrul de competențe și curriculumul de formare, care vor fi dezvoltate pe o platformă de învățare online cu scopul de a crea parcursuri educaționale unice, adaptate nevoilor fiecărui formator din cele două țări.
Proiectul Erasmus+ RENT este un proiect de parteneriat, realizat de Erasmus Expertise (Franța) în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România) în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025. În cadrul proiectului „Învățare online și resurse digitale pentru formatorii tinerilor adulți aflați în exil” (RENT) va fi creat un spațiu digital pentru a sprijini profesioniștii și voluntarii în misiunea lor de formatori și tutori care sprijină migranții și refugiații, prin formare și resurse digitale cu acces liber. Platforma digitală va constitui un suport educațional pentru a sprijini construirea de parcursuri incluzive de calitate pentru tinerii aflați în exil.
PODCAST: Conferință internațională la București în cadrul proiectului Erasmus+ RENT
European Cooperation Day – 2024
Dragi studenti si profesori, va invitam sa va alaturati evenimentului online descris mai jos, organizat in cadrul Centrului de Cooperare Transfrontaliera din cadrul Facultatii de Istorie, Geografie si Stiinte Sociale.
We are pleased to invite you to join the European Cooperation Day – 2024 online event, organized within the long-term partnership between the Cross-Border Cooperation Centre at Ștefan cel Mare University of Suceava (Romania) and the Cross-Border Cooperation Centre at Odesa Polytechnic National University (Ukraine). This event is part of the sustainability for educational project “Romanian-Ukrainian Cross-Border Cooperation University – UNIV.E.R-U,” financed by the Romania-Ukraine Joint Operational Programme 2014-2020.
The event will highlight opportunities for students and academic staff within various European cooperation programs. Attendees will also enjoy a lecture on “The European Union: History, Values, and Modern Challenges” followed by an engaging online quiz.
We welcome students, educators, participants of the project’s summer and winter schools, and all interested individuals to join us.
Conferința „Sprijin pentru tinerii în exil: context european și național” (live café), 21 octombrie 2024
Conferința „Sprijin pentru tinerii în exil: context european și național”
(live café), 21 octombrie 2024
În data de 21 octombrie 2024, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România) s-a desfășurat conferința „Sprijin pentru tinerii în exil: context european și național” (live café), organizată în cadrul proiectului Erasmus+ RENT în colaborare cu Asociația Institutul Bucovina (Suceava).
Publicul sucevean a fost informat despre rezultatele cercetării nevoilor de formare ale tutorilor care interacționează cu tinerii adulți în exil, după ce o conferință internațională pe aceeași temă a avut loc la București pe 10 octombrie. De asemene, a fost prezentat proiectul RENT, realizat de Erasmus Expertise (Franța) și USV.
În cadrul unor dezbateri de tip live café, voluntarii, profesioniștii și studenții de la specialitatea Asistență Socială și Resurse Umane au discutat despre provocările naționale și europene pentru tineri și tutori, generate de războiul din Ucraina, dar și de alte crize regionale din lume.
La dezbateri a participat Gabriela Holotă, reprezentată a Serviciului de Protecție Socială din cadrul Primăriei Suceava, lectorul univ. dr. Sergiu Raiu, specialist în asistență socială, membrii echipei de proiect RENT (lect. univ. dr. Marin Gherman și lect. univ. dr. Gina Puică), Ștefania Scripniciuc, reprezentantă a Asociației Institutul Bucovina, voluntari, studenți, juriști, cadre didactice.
Reprezentata primăriei Suceava a menționat că proiectul RENT este valoros prin faptul că poate îmbunătăți calitatea asistenței oferite tinerilor aflați în exil. Într-un stat ca România, formatorii, profesorii, voluntarii și profesioniștii au nevoie de o formare specială în acest domeniu. Reprezentanții Asociației Institutul Bucovina au menționat modul implicării lor în proiect, fiind de acord să identifice doritori pentru experimentarea spațiului digital care va fi elaborat în cadrul proiectului Erasmus+ RENT.
Studenții au avut o ocazie specială să dialogheze cu profesioniștii în domeniul asistenței sociale și să pună întrebări pe marginea proiectului, dar și despre situația tinerilor aflați în exil pe teritoriul UE (context european și național).
Proiectul Erasmus+ RENT este un proiect de parteneriat, realizat de Erasmus Expertise (Franța) în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România) în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025. În cadrul proiectului RENT va fi creat un spațiu digital pentru a sprijini profesioniștii și voluntarii în misiunea lor de formatori și tutori care sprijină migranții și refugiații, prin formare și resurse digitale cu acces liber. Platforma digitală va constitui un suport educațional pentru a sprijini construirea de parcursuri incluzive de calitate pentru tinerii aflați în exil.
Conferința științifică internațională Atmosfera și Hidrosfera – 2024
THE INTERNATIONAL CONFERENCE ATMOSPHERE and HYDROSPHERE
6th edition
Vatra Dornei, 31 October – 3 November, 2024
Dear colleagues,
On behalf of the organizing committee, we would like to invite you to present your paper in the 6th edition of The Conference – with international participation Atmosphere and Hydrosphere, which will be held in Vatra Dornei, Romania between 31 October and 3 November, 2024
ORGANIZERS
- Ph.D. assoc. prof. hab. Dumitru MIHĂILĂ, Stefan cel Mare University, Suceava
- Ph.D. assoc. prof. Anatolie PUȚUNTICĂ, “ION CREANGĂ” State Pedagogical University of Chișinău
- Ph.D. prof. hab. Ovidiu GACEU, The Geography, Tourism and Sport Faculty, University of Oradea
CONFERENCE VENUE:
- Vatra Dornei, CENTER FOR CONTINUOUS EDUCATION, Parcului Street.
ORGANIZING COMMITTEE
Chairman:
- Dumitru MIHĂILĂ, Ph.D. assoc. prof. hab., Department of Geography, Ştefan cel Mare University of Suceava
Members:
- Alexandru ILIES, Ph.D. prof., Dean The Geography, Tourism and Sport Faculty, University of Oradea
- Ion MIRONOV, Ph.D. assoc. prof., Dean, Faculty of Geography, “ION CREANGĂ” State Pedagogical University of Chișinău
- Ovidiu GACEU, Ph.D. prof. The Geography, Tourism and Sport Faculty, University of Oradea
- Anatolie PUȚUNTICĂ, Ph.D. assoc. prof., Faculty of Geography, “ION CREANGĂ” State Pedagogical University of Chișinău
- Despina SAGHIN, Ph.D. assist. prof., Department of Geography, Ştefan cel Mare University of Suceava
- Petru BACAL, Ph.D. assoc. prof., Laboratory Head of Institute of Ecology and Geography, Ministry of Education and Research of Moldova
TOPICS ADDRESSED
- ATMOSPHERIC / AQUATIC ENVIRONMENT AND CLIMATE CHANGE,
- RESILIENCE AND ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE,
- CLIMATE CHANGE AND ITS CONSEQUENCES,
- CLIMATOLOGY AND APPLIED HYDROLOGY IN DIFFERENT FIELDS,
- CLIMATE, HYDROLOGICAL AND RELATED RISKS,
- ATMOSPHERIC AND HYDROSPHERIC MONITORING/PROTECTION,
- USE OF GIS AND REMOTE SENSING IN ATMOSPHERIC AND HYDROSPHERIC RESEARCH,
- TOPOCLIMATIC / MICROCLIMATIC AND URBAN HYDROLOGY STUDIES,
- ECONOMIC EXPLOITATION OF ATMOSPHERIC AND HYDROSPHERIC RESOURCES,
- BIOMETEOROLOGY, BIOCLIMATOLOGY, CLIMATOTHERAPY, BALNEOLOGY, BALNEOCLIMATIC TOURISM,
- HEALTH TOURISM ECONOMICS AND MANAGEMENT, KINESIOLOGY AND HEALTH TOURISM,
- THE PLACE OF CLIMATOLOGY AND HYDROLOGY IN UNIVERSITY TEACHING AND RESEARCH
- THE FOREST – ITS ROLES WITH SPECIAL REGARD TO HUMAN HEALTH.
CONFERENCE POGRAMME
Thursday 31.10.2024
14.00 – 20.00 | Registration of participants |
Friday 01.11.2024
07.00-08.00 | Breakfast |
08.00-09.00 | Registration of participants |
09.00-09.15 | Opening ceremony |
09.15-11.45 | Presentations book launch |
11.45-12.00 | Coffee break |
12.00-13.00 | Presentations |
13.00-14.30 | Lunch |
14.30-16.00 | Presentations |
16.00-16.15 | Coffee break |
16.15-19.30 | Presentations – Workshop for PhD students on urban climatology and hydrology |
19.30-20.00 | Closing ceremony |
20.30 | Dinner |
Saturday 02.11. 2024 – Field trip 1
08.00-09.00 | Breakfast |
09.00 | start of the field trip, route Vatra Dornei-Moldovița (visiting the monastery) – Ciumârna pass – stop – Sucevița (visiting the monastery) – Marginea (stop at the ceramics center) – Egger [(Dornești) – the Egger company will be visited] – Rădăuți (lunch will be served) — Arbore (visit of the monastery) – Humorului Monastery (visit of the monastery) – Voroneț (visit of the monastery) – Câmpulung – Vatra Dornei |
Sunday 03.11. 2024 – Field trip 2
08.00-10.00 | Breakfast |
10.00-13.00 | Visit Vatra Dornei |
14.00 | Departure of participants |
REGISTRATION FORM:
https://forms.gle/tZbveWZSPsNVV13y7
- Registration will be available until 15 October 2024, 2400 o’clock
- Please complete the registration form in English
Scan me
USEFUL INFORMATION
1.) For the activity carried out in Vatra Dornei
The organizers do not charge a participation fee, but we will provide for each paper presented a participation card in which will be placed the participation diploma with the title of the paper presented, with the name / surname of the author or the group of authors.
Hotel accommodation***, in a double room, will be provided free of charge by the University of Suceava “Stefan cel Mare” at the Continuing Education Center of the USV in Vatra Dornei, within the limit of 40 places available managed as follows (20 places by the USV, 6 places by the Univ. of Oradea, 7 places by the Univ. Pedagogica ,,Ion Creangă” of Chisinau, 7 places by the Institute of Ecology and Geography of the Academy of the Republic of Moldova).
To these 40 places will be added 20 places that will be reserved at a *** hotel / guesthouse in Vatra Dornei, for PhD students from different universities in the country / abroad (if not filled we will accommodate PhD students from USV), accommodation being financially supported by a grant from USV.
2.) The participants accepted in the program and who physically participate in Vatra Dornei, under the conditions of exceeding the 40 + 20 places supported by USV, will have to pay their own accommodation expenses in a hotel or hostel in Vatra Dornei or surroundings.
3.) The participants’ meals will be covered by the Conference budget, consisting of sponsorship (EGGER), University of Oradea, Ion Creanga University of Chisinau) and the grant of the USV. The meal will be served at a restaurant or catered at the USV center in Vatra Dornei. Participants to the festive dinner will pay 100 lei. The dinner will be organized at the Continuing Education Center of the USV in Vatra Dornei. Will be exempted from this payment: 5 professors/researchers who will present the 5 plenary papers at the beginning of the conference, one representative each from USV, UO, UIC, IEGRM and the conference coordinating secretary.
4.) book launch – in memory of Prof. dr. emeritus Liviu Apostol
5.) In the practical application that will take place on October 2nd starting at 8,00 on the route Vatra Dornei-Moldovița (visiting the monastery) – Ciumârna pass – stop – Sucevița (visiting the monastery) – Marginea (stop at the ceramics center) – Egger [(Dornești) – the Egger company will be visited] – Rădăuți (lunch will be served) — Arbore (visit of the monastery) – Humorului Monastery (visit of the monastery) – Voroneț (visit of the monastery) – Câmpulung – Vatra Dornei all participants (except PhD students) will pay the amount of 150 lei, lunch and transportation (270 km).
CONFERENCE VENUE:
- Vatra Dornei, CENTER FOR CONTINUOUS EDUCATION, Parcului Street.
- Access coordinates: GPS 47.341864, 25.357960 or (dd.mm.ss) 47°20’30.7″N – 25°21’28.7″E
POSSIBILITY OF PUBLICATION:
The full papers presented at the conference can be published (in English) in:
- GEOREVIEW Journal – website: https://georeview.usv.ro/ contact: georeview@usm.ro
- Revista de Turism – website: www.revistadeturism.ro
- Analele Universităţii din Oradea, Seria Geografie – website: https://istgeorelint.uoradea.ro/Reviste/Anale/abstracting_indexing.html